PIDP2018

PidP2018-affiche-FINAALFROGPOND copy

AKIM A.J. WILLEMS [BE]
is de initiator, organisator & programmator van PidP, maar dit jaar kruipt hij als dichter achter de microfoon. Hij brengt gedichten uit de bundel die hij tegen eind juni – op de valreep, dus – hoopt af te ronden.

CORA DE VOS [NL] is journaliste, schrijfster van kinderboeken en dichteres. Zij is een van de drie laureaten van de Poëzieprijs vtbKultuur Holsbeek die een plaats in de line-up verdienden.

DEAN BOWEN [NL] is dichter en performer en debuteerde in 2018 met de bundel “Bokman”. Hij publiceerde eerder op Samplekanon en Hard//Hoofd, in onder andere nY en Kunsttijdschrift Vlaanderen, en verwierf faam op vele binnenlandse en internationale podia om zijn buitengewoon bezielde voordracht. In 2015 won hij de Van Dale SPOKEN Award in de categorie poëzie.
Als schrijver is hij vooral bezig de dynamiek van de samengestelde identiteit te onderzoeken en hoe deze zich verhoudt ten opzichte van zowel een politieke als een maatschappelijke positionering. Hiervoor zet hij het gedicht in als instrument en als een democratische ruimte om die meerstemmigheid te kunnen vangen.

DIANA OZON [NL] is een levende legende. In de jaren ’70 van de vorige eeuw was ze een spilfiguur in de Amsterdamse punkbeweging. Begin jaren ’80 krijgt ze nationale naam en faam na de publicatie van de bundels “Laag bij de gronds” en “De Obscure Camera”. Diana Ozon is ondertussen 40 jaar actief als performance-dichter in de Nederlandse traditie waartoe ook Simon Vinkenoog, Johnny van Doorn, Jules Deelder en Bart Chabot gerekend kunnen worden. Haar recentste bundel – “Zwerfzang” – verscheen in 2016.

DORIEN DE VYLDER [BE] behaalde selecties in de Turing Nationale Gedichtenwedstrijd, Write Now!, Naft voor Woord, won diverse poëzieprijzen en publiceert nu en dan in literaire tijdschriften. Ze is (eind)redacteur bij Kluger Hans, woont en werkt als huisapotheker in Gent. Ze debuteerde recent met “Vertraagd stilleven”.

ERIK JAN HARMENS [NL] is dichter en romanschrijver. In 2002 was hij de winnaar van het eerste Nederlandse Kampioenschap Poetry Slam. In 2003 verscheen zijn debuutbundel “In menigten”. In het juryrapport van de Paul Snoek Poëzieprijs werd over de poëzie van Harmens gezegd: “Harmens schrijft scherpe, com­promisloze poëzie, ontroerende gedichten die zachtmoedig zijn als gewapend beton, verzen die strelen als glasscherven. Hij vertegenwoordigt een geheel eigen stem in de Nederlandse poëzie.” In 2008 verscheen zijn eerste roman: “Kleine doorschijnende man”. Ondertussen heeft hij een tiental titels op zijn naam staan. Zijn verzamelde gedichten verschenen in 2016 onder de titel “Ik noem dit poëzie”.

HEIN VAN DER SCHOOT [NL] is een goed bewaard geheim voor het www. Hij was een laureaat van de eerste editie van de Poëzieprijs vtbKultuur en ook dit jaar haalde hij de top 3; dat leverde hem een plek op de affiche voor 2018 op.

We verwelkomen dit jaar HIKKE TAKKE TOE opnieuw op Poëzie in de Pastorie om onze jongste bezoekers warm te maken voor de poëzie en hun papa’s en mama’s in de rand van het festival poëtisch te onderhouden.

Jan Ducheyne heeft al meer dan twintig jaar podiumervaring in binnen- en buitenland. Toen iemand hem onlangs voor de zoveelste keer vroeg of het “een beetje slam is, wat hij doet met die muzikanten” heeft hij beslist om voortaan te antwoorden dat JAN DUCHEYNE & NOODZAKELIJK KWAAD [BE] avant garde is. Ze staan, volgens eigen zeggen, garant voor een optreden op het scherp van de snee, vol panache en snedige muziek waar de muzikanten zichzelf graag uitdagen door zich niet vast te pinnen op één of ander genre of laat staan, toonaard. Dit virtuoze vuurwerk wordt gecombineerd met bijtende, buitelende, ritmisch van het blad afdansende teksten die u simpelweg verdient. Kom gerust zelf oordelen of ze die beloftes waar maken.

KIM CRABEELS [BE] is Holsbeeks succesvolste exportproduct – haar kinderboeken zijn zelfs in het Koreaans vertaald – en schrijft voor kinderen en jongeren van 4 tot 12 jaar. Haar boeken zijn vrolijk met een gevoelige twist.
Kim stond tien jaar voor de klas als leerkracht Nederlands/ Deutschlehrerin. Vandaag combineert ze het schrijven met een baan als cultuurprogrammator voor de allerkleinsten in Leuven. Tijdens de Jeugdboekenmaand of de Voorleesweek reist ze met een busje vol blobvissen, superkatten, flamingo’s, kleine struisjes en zelfs één giga walvis het land rond om kinderen tussen 4 en 12 jaar oud warm te maken voor haar boeken. Binnenkort doet ze hetzelfde op PidP2018.

KOBE ARDUI [BE] werd geboren in Antwerpen, woont in Gent, staat in het onderwijs en af en toe op het podium als JAKOBISTAN om levendige, jonge kleinkunstliedjes op de mensheid af te vuren.

MICHIEL COX [BE/NL] is schrijver en performer. Hij studeerde taal- en letterkunde aan de Universiteit Antwerpen en theatrale performance aan de Toneelacademie Maastricht. Hij schrijft theaterteksten, korte verhalen en brieven.
Bij het theatergezelschap Studio Spaceman is hij dramaturg en maakt deel uit van de artistieke kern. Op dit moment woont Michiel in Rotterdam en werkt daar aan zijn debuutroman. Hij won de Totaal-Poëzieprijs van Jeugd & Poëzie en dat levert hem een plek in de spotlights tijdens PidP2018 op.

Of ze nu als literaire lichtekooi optreedt in het Poëziebordeel of moederziel alleen plaatsneemt aan haar schrijftafel: het hart van MOYA DE FEYTER [BE] klopt op het ritme van haar typemachine. Ze won in het verleden Frappant TXT, stond in de finale van Write Now en in april 2018 debuteerde ze met “Tot iemand eindelijk”.

RUNA SVETLIKOVA [BE] was al tijdens de eerste editie van PidP van de partij. Ze was toen net gedebuteerd. Ondertussen won ze met dat debuut de Herman De Coninck-debuutprijs 2015, de Jo Peeters-prijs 2016 en de internationale Bridges of Struga Award. Binnenkort verwelkomen we haar weer om voor te lezen uit haar onlangs verschenen tweede bundel.

Uiteraard zijn ook dit jaar de dichters van de Holsbeekse Schrijversgilde TAALENT weer van de partij.

TANIA VERHELST [BE] stond eerder al op Poëzie in de Pastorie als een van de laureaten van de Poëzieprijs vtbKultuur Holsbeek. Voor de editie 2018 doet de stadsdichteres van Brugge dat kunstje nog eens over.

VON SOLO [NL] is dichter, columnist (iedere donderdag op http://www.pomgedichten.nl) en cineast van cultfilms.
Hij is een Neo-beatnik, die als een stormram van vlees on the road is naar the heilige jachtvelden der poëzie. Daarbij een spoor van verontwaardiging, ontkenning en extase achterlatend.
In 2012, 2013 en 2016 nam hij deel aan de halve finales van het NK Poetry Slam.
In 2018 komt er weer een van zijn dromen uit & mag hij aantreden op Poëzie in de Pastorie.

YENTL COOREMAN [BE] is een van de strafste podiumdichters van het ogenblik. Vorig jaar stond ze op zaterdagavond al in ons “regionale programma”. Dit jaar verdient ze een plek in het hoofdprogramma in de pastorietuin.

Behalve van de dichters op het Poëzieveld, zal je ook dit jaar weer van ‘1 op 1’-poëzie kunnen genieten in DE BIECHTSTOEL in de pastorietuin. Die wordt dit jaar bevolkt door volgende dichters: Anita Buvens [BE], Elise de Waal [NL], Annelies Van Dyck [BE], Cin Piette [BE], Hilde De Cock [BE], Karen Goethals [BE], Mark Naessens [BE] & Karin Dée[BE].

En tussen 18:30 en 19:00 uur ronden we PidP2018 af met DE GEDICHTENCARROUSEL: Iedere dichter die Poëzie in de Pastorie bezoekt, kan in de loop van de namiddag een briefje met zijn/haar naam in een hoed deponeren. Nadat de laatste headliner zijn/haar voordracht beëindigd heeft, opent onze presentator De Gedichtencarrousel met een van zijn gedichten. Daarna trekt hij een naam uit de hoed; die dichter leest op zijn/haar beurt een gedicht voor & trekt de volgende naam. Enzovoorts & zo verder tot iedereen aan de beurt geweest is. Afhankelijk van het aantal namen in de hoed, kan het aantal gedichten dat voorgelezen mag worden eventueel opgetrokken worden, maar dat zien we daar & dan wel.

Advertenties